O včelích produktech

 

med - sladký nektar (pro květový med) nebo medovici (pro "lesní") smíchají včely s výměšky svých žláz a vytvoří med. Ten pak "vysuší" pod 18% obsahu vody. Používá se nejčastěji jako potravina, dále k medovým masážím, ozdravným zábalům apod.

vosk - produkt voskotvorné žlázy dělnic, vylučované šupinky vosku včely kusadly zpracují a vystaví z nich postupně celý plást. Na 1kg vosku potřebují 1 250 000 šupinek. Vosk se používá v kosmetice, svíčkařství, ..

pyl - včely sbírají pyl z květů, následně ho přenášejí do úlu. Včely ho využívají jako potravu, lidé jako léčivý potravinový doplněk. Využívá se ale pouze perga, tedy částečně fermentovaný pyl.

propolis - včely sbírají na stromech pryskyřici do které přidávají výměšky svých žláz. Propolis slouží včelám jako desinfekce. Obdobně ho využívá i člověk.

mateří kašička - produkt hltanové žlázy dělnic, které se živí pylem. Včely ji využívají ke krmení. Člověk pro výrobu léků a pro kosmetické účely.

jed - jed vzniká z látek, které včely "posbírají" na květech. Jed se používá v lékařství a apiterapii.